Hrana ne sme biti odpadek!
Čeprav se nam zdi, da se problematika zavržene hrane ne nanaša na nas osebno, se lahko zamislimo, saj vsaj polovico hrane povzročimo prav v gospodinjstvih. Na eni strani predstavljamo polovico problema, po drugi strani pa to pomeni, da imamo polovico možnosti za rešitve. Ste kdaj pomislili kakšno količino hrane zavržete v domačem gospodinjstvu in na kakšen način bi jo lahko zmanjšali?
Zavržena hrana je tretji največji povzročitelj emisij toplogrednih plinov, zato ne pretiravamo, če trdimo, da je zavržena hrana hkrati tudi eden izmed največjih problemov, s katerimi se danes spopadamo. Lačnih je vedno več, vedno več pa je tudi zavržene hrane, saj vsak prebivalec Slovenije letno zavrže 68 kg hrane, od tega je kar 26 kg še vedno užitne.
Pod okriljem Ministrstva za okolje in prostor in projekta LIFE IP CARE4CLIMATE trenutno poteka največja raziskava o količini odpadne hrane v gospodinjstvih, zato vas vabimo k sodelovanju. Z izpolnjevanjem kuhinjskega dnevnika, boste raziskali katero hrano največkrat zavržete, kakšne količine zavržete in zakaj do tega pride. Nad rezultati boste presenečeni, zato boste lažje sprejeli rešitve za spremembe v vsakdanjem življenju.
Na spodnji povezavi lahko dostopate do Kuhinjskega dnevnika odpadne hrane v namen raziskave:
Dnevnik odpadne hrane – Kuhinjski dnevniki odpadne hrane (care4climate.si)
Lahko pa izpolnite tudi Dnevnik zavržene hrane JKP in nam ga izpolnjenega pošljete na naslov Prežigal 9 3210 Slovenske Konjice– za katerega boste prejeli uporabno nagradno (7 l posodo za biorazgradljive odpadke).
Dnevnik zavrĹľene hrane_JKP_Slovenske_Konjice.pdf
Uprava JKP d.o.o. Slovenske Konjice